Agenda: 3×3 Oktober-Tips!

1 oktober 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Agenda: 3×3 Oktober-Tips!

1 oktober 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Terwijl de blaadjes langzaam roodbruin kleuren en de temperatuur begint te kelderen, is het culturele aanbod van Amsterdam hartverwarmend als altijd. Om het overzichtelijk te houden geven wij drie maal drie insider-tips; deze muziek-, kunst- en theaterevenementen mag je in oktober absoluut niet missen!

CHRIS VAN KALKEREN & NUNO BLIJBOOM


MUZIEK

3 oktober – Mamas Gun – People’s Place
Deze mannen doen al een tijdje mee en hebben ook al meerdere malen in Nederland opgetreden. Na twee heerlijke funky soul albums heeft de band sinds 2014 een nieuw album uit, Cheap Hotel, die net zo lekker klinkt. Op 3 oktober wordt People’s Place op z’n kop gezet, want een feestje wordt het zeker met Mamas Gun! Ook zul je je ogen uitkijken, want de mannen zien er op z’n zachts gezegd bijzonder uit. Check Mamas’ muziek op Spotify of laat je verrassen op 3 oktober! Je zult niet teleurgesteld worden.

9 oktober – Mark Guiliana Jazz Quartet – Bimhuis
De drummer Mark Guiliana heeft met grote namen gewerkt als Brad Mehldau en David Bowie. Hij heeft elektronische muziek gemaakt, maar is nu weer terug bij zijn roots: een akoestisch jazzkwartet. Dit jaar komt hun eerste album uit, Family First. Samen met een pianist, bassist en saxofonist zal Guiliana op 9 oktober te zien zijn in het Bimhuis. Met dit kwartet zit hij in de hardbop hoek, met een grote rol weggelegd voor de saxofonist. Het kwartet is ongelofelijk virtuoos en heerlijk om naar te luisteren. Voor de jazzliefhebbers een enorme aanrader.

20 oktober – The Strypes – Tolhuistuin
Deze jongens uit Ierland zijn nog geen twintig, maar hebben al meerdere festivals en zalen plat gespeeld. Hun pure rock ‘n’ roll en blues zou je wellicht niet verwachten bij hun leeftijd, maar ze doen het goed! Met heerlijk gitaarspel en zo nu en dan een beetje mondharmonica waan je je in de sixties. Dus als je zin hebt in een avondje lekkere rock zit je hier goed. Hun tweede album, Little Victories, is net uit en in hun tour zullen ze ook Amsterdam aandoen: op 20 oktober staan ze in de Tolhuistuin!


KUNST

Tot en met 17 januari – Munch: Van Gogh – Van Gogh Museum
Het zal je vast niet ontgaan zijn: de komende tijd zullen de wereldberoemde schilderijen van de Noorse Kunstenaar Edvard Munch te bewonderen zijn in het Van Gogh Museum. In deze tentoonstelling zullen de kunstwerken van Munch en Van Gogh tegelijk te zien zijn, waardoor de overeenkomsten tussen de twee schilders goed te ontdekken zijn. Ook zullen er lezingen gegeven worden over de kunstenaars, onder andere op 11 oktober door Edwin Becker, hoofd tentoonstellingen van het Van Gogh Museum. Naast de geleende stukken van Munch zijn er ook kunstwerken van Van Gogh te bewonderen die normaal gesproken niet te zien zijn in het museum. Dus grijp je kans!

3 oktober tot 1 januari – Expo American Blues – North Sea Jazz Club
Dirk-W-de-Jong-feat-700x432Op 3 oktober komt het boek American Blues van fotograaf Dirk W. de Jong uit. Voor dit boek heeft De Jong 25 jaar door de Verenigde Staten gereisd en is hij op zoek gegaan naar de interessantste blues artiesten. Onder andere John Hiatt, Al Green, BB King en Ray Charles nodigden de fotograaf uit om langs te komen. De boekpresentatie en opening van de expositie zal plaatsvinden in Pizza Pazzani, naast de North Sea Jazz Club, met live muziek! De expositie is tot 1 januari te zien.

16 oktober tot 13 maart – The Sixties – A Worldwide Happening – Tropenmuseum
SixtiesVisual_bannerDe legendarische jaren ’60 zullen tot leven gebracht worden in het Tropenmuseum, met de tentoonstelling The Sixties – A Worldwide Happening, die van 16 oktober tot 13 maart 2016 te zien is. In de tentoonstelling zullen aan de hand van verschillende thema’s de ontwikkelingen in onder andere mode, muziek, fotografie en architectuur in de jaren ’60 worden weergegeven. Er zullen foto’s van bekende fotografen te zien zijn en zelfs kleding van wereldberoemde artiesten, zoals Jimi Hendrix! Reis met het Tropenmuseum terug naar de tijd waar globalisering een centrale plek innam.


THEATER

Tot en met 10 oktober – De Zwarte Doos – Amsterdam Studio’s
Afgelopen zomer werd de eerste aflevering van TreurTeeVee, het absurdistische sketchprogramma van muziektheatergezelschap Circus Treurdier, uitgezonden tijdens 3Lab. Bij deze jaarlijkse terugkerende themaweek op NPO 3 worden nieuwe programma’s uitgetest en beoordeeld. TreurTeeVee, hun eerste poging om een tv-programma te maken, werd met lof ontvangen en als beste nieuwe pilot beoordeeld. Nu is Circus Treurdier terug in het theater met een nieuwe voorstelling, en het is even absurdistisch en hilarisch als altijd. Om dit kracht bij te zetten spelen ze op locatie: de Amsterdam Studio’s worden in oktober helemaal omgetoverd in een Treurdieriaans universum. Met De Zwarte Doos probeert Circus Treurdier het mysterie van het leven te ontrafelen, het probleem van onze hardnekkige sterfelijkheid bespreekbaar te maken, en de dood weer sexy te maken.

15 tot en met 20 oktober – Medea – Stadsschouwburg Amsterdam
Afgelopen seizoen werd de Australische regisseur Simon Stone door Toneelgroep Amsterdam gevraagd om Medea voor hen te bewerken. Stone heeft zich voor zijn bewerking laten inspireren door de moordzaak uit 1995 rond Debora Green. Zij is een succesvolle vrouwelijke arts die al negentien jaar vast zit na een moordpoging op haar man en kinderen, nadat zij ontdekte dat hij een affaire was begonnen. Stone heeft het stuk enorm gemoderniseerd, en het verhaal vertoont sterke parallellen met Debora Green. Medea was geselecteerd als één van de tien beste voorstellingen van het afgelopen seizoen door het Nederlands Theater Festival, en Marieke Heebink won voor haar rol als Anna de Theo d’Or voor beste vrouwelijke hoofdrol.

23 tot en met 25 oktober – Comfortzone – Theater Bellevue
Comfortzone is de tweede muziektheatervoorstelling van Via Berlin in een reeks over het thema illegaliteit. De voorstelling vertelt het verhaal van een aantal welgestelde vrouwen die bij elkaar komen voor een liefdadigheidsetentje, en onverwachts geconfronteerd worden met een uitgeprocedeerde asielzoeker. De vrouwen projecteren hun vooroordelen, angsten, wanhoop en goede bedoelingen op de ongenode gast, waardoor ze uiteindelijk hun greep op de situatie volledig kwijtraken. Peter Adriaansz schreef speciaal voor Comfortzone een nieuwe compositie, waarin de relatie tussen spraak en muziek centraal staat. Deze compositie wordt live opgevoerd door het Ragazze Quartet, die ook al in eerdere producties van Via Berlin meespeelden.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.