Repo: het Weekend van de Vluchteling

14 september 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Repo: het Weekend van de Vluchteling

14 september 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Vandaag, maandag 14 september, komen de EU-ministers in Luxemburg bijeen om een oplossing te vinden voor de vluchtelingenproblematiek. Hieraan vooraf ging een weekend vol ruimhartige acties door heel Europa. In Amsterdam waren Paradiso en de Dam het podium van duizenden actievoerders.

CHRIS VAN KALKEREN & MAX VAN GEUNS


Al na enkele dagen stonden voor het Facebook-evenement ‘Amsterdam Verwelkomt Vluchtelingen’ 13.000 mensen op aanwezig. Het initiatief werd bedacht door een groep Amsterdamse jongeren die graag duidelijk wilde maken dat vluchtelingen welkom zijn in Nederland. Ze vroegen mensen een pakketje samen te stellen met spullen waarmee vluchtelingen verwelkomd kunnen worden. In dit pakketje konden mensen bijvoorbeeld (houdbaar) eten, douchespullen, schrijfgerei, knuffels en spelletjes doen. Ook werd een kaart of brief gewaardeerd. Op het pakketje moesten mensen het geslacht en de leeftijdscategorie van degenen voor wie het bedoeld was zetten. Afgelopen zaterdag kon het pakket ingeleverd worden op drie verschillende locaties in Amsterdam: Loods 020Groen, de Toneelschool en Paradiso.

“Al na enkele dagen stonden 13.000 mensen op aanwezig.”

Bij Paradiso werd men warm begroet door de vele vrijwilligers – “Wat een prachtig cadeautje!” – en kon je makkelijk doorlopen naar de grote zaal, waar de pakketten ingeleverd werden bij de provisorische inleverbalie. De vloer achter de tafels was verdeeld op geslacht en leeftijd, in vier vakken. De pakketten voor vrouwen en meisjes waren duidelijk het populairst. In Amsterdam zijn er zo’n 4.000 pakketten ingeleverd, maar ook andere steden deden mee aan de actie. In totaal zijn er maar liefst 21.000 pakketten gemaakt om vluchtelingen welkom te heten in ons land. Aan de enthousiaste reacties op het Facebook-evenement te zien zijn er veel mensen in Nederland die graag hun steentje willen bijdragen. Foto’s van het moment dat de pakketten aan de vluchtelingen worden overhandigd zullen later op de Facebook-pagina van Amsterdam Verwelkomt verschijnen.

_o6diO6X
Actievoerders bij de demonstratie op de Dam.

Eén dag na deze inzamelactie stroomde een andere locatie vol, nog geen twee kilometer van de muziektempel. Op de Dam demonstreerden zondag zo’n 2.000 mensen, onder de titel ‘Landelijke Demonstratie Vluchtelingen Welkom!’. Meer dan zeventig organisaties waren bij deze bijeenkomst betrokken, bestaande uit muziekoptredens, speeches en een korte mars door het centrum van Amsterdam. Zo deden FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier, SP-kamerlid Sharon Gesthuizen en GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini hun zegje. Van de regeringspartijen was alleen PvdA’er Khadija Arib er. Ook goede doelen als Vluchtelingenwerk Nederland en Greenpeace deden mee.

Voordat Passchier begon met de eerste echte speech, wilde ze een minuut stilte houden voor de Syrische peuter Aylan en alle andere duizenden verdronken vluchtelingen. Vervolgens benadrukte ze: “Deze mensen zijn zoals jij en ik, met kennis en talent.” Tenslotte riep ze werkgevers op om Syriërs aan te nemen als stagiair, ook als ze niet Janssen of Pietersen heten. Gesthuizen spoorde het CDA en de VVD, maar toch vooral ook de PvdA aan om zich te laten leiden door het VN-vluchtelingenverdrag en niet door ‘egoïsme en onverschilligheid’. Sargentini benadrukte dat onze papieren grens eigenlijk gevaarlijker is dan een daadwerkelijk hek. Ze pleitte voor het ruimhartiger uitdelen van visums. “Libië heeft al een miljoen vluchtelingen opgenomen,” zei Sargentini. “Dan moet het mogelijk zijn om 160.000 vluchtelingen eerlijk te verdelen over heel Europa.” Het verdelen van dit aantal vluchtelingen is het plan van EU-voorzitter Jean-Claude Juncker. Vandaag stemmen de Eurolanden hierover.

“Onze papieren grens is gevaarlijker dan een hek.”

De lading van alle toespraken en papieren hand-outs waren hetzelfde: vluchtroutes moeten veiliger, het terugsturen van vluchtelingen moet stoppen, de EU-grenzen moeten open en iedereen verdient in Nederland en de rest van de EU een menswaardige opvang. En of je dan vluchteling of ‘gelukszoeker’ bent, een term die volgens één van de woordvoerders helemaal niet bestaat: dat maakt niet uit.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.