Agenda: 10 insider-tips in augustus

31 juli 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Agenda: 10 insider-tips in augustus

31 juli 2015, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Wie zegt dat je in vakantiemaand augustus niet kunt genieten van je eigen stad, heeft duidelijk onze insider-tips gemist. We hebben een top-10 gemaakt van wat voor moois Amsterdam te bieden heeft en er is voor ieder wat wils – of je nou van theater op de Parade, muziek in het Concertgebouw of kunst uit het Stadsarchief houdt.

CHRIS VAN KALKEREN & NUNO BLIJBOOM


Tot en met 16 augustus – Enclose – De Melkweg
15302Ter gelegenheid van de Amsterdamse Gay Pride kun je tot en met 16 augustus in de Melkweg (ingang: het café) de expositie van fotograaf Prins de Vos bewonderen. Vanaf 2012 heeft hij zijn relatie, die dit jaar beëindigd is, met zijn analoge camera vastgelegd. Wat begon als dagelijks onschuldig wat foto’s maken, groeide uit tot een serie die de Vos ‘Enclose’ genoemd heeft. De foto’s zijn rauw en intens; geen typische, mooie liefdesfoto’s. Maar dit, zoals de Vos zelf stelt, representeert de relatie tussen hem en zijn (ex-)vriend.

Hele maand augustus – Amsterdam DNA – Amsterdam Museum
AM 1815(i)Door middel van interessante weetjes, spelletjes en andere activiteiten, kom je in het Amsterdam Museum door de DNA tentoonstelling meer te weten over de geschiedenis van onze prachtige stad. Aan de hand van vier ‘kernwaarden’ (ondernemerschap, vrijdenken, burgerschap en creativiteit) loop je door zeven tijdsperiodes van Amsterdam. Weer eens iets anders dan een gewone audiotour! Omdat je zelf actief mee kunt doen, is de tentoonstelling ook heel leuk voor kinderen of als familie-uitje. Daarnaast zijn er vier verschillende wandelroutes verbonden aan de tentoonstelling, die elk als thema één van de kernwaarden heeft, die te vinden zijn op de app van Izi.travel.

Hele maand augustus – De sterren van Lex – Stadsarchief Amsterdam
lexPopfotograaf Lex van Rossen is verantwoordelijk voor vele bekende zwart-wit foto’s van wereldberoemde popartiesten, zoals Bono, Bruce Springsteen, David Bowie en Lou Reed. In 2007 overleed hij en sindsdien beheert het Maria Austria Instituut zijn archief. In het Stadsarchief aan de Vijzelstraat kun je een selectie van Van Rossen’s bekende en minder bekende werk bekijken. Als je het leuk vindt terug in de tijd te gaan, naar een rockconcert in de jaren tachtig, is deze expositie zeker een aanrader.

Tot en met 5 september – Much Ado About Nothing – Amsterdamse Bostheater
Much-liggend-lage-res-1024x498Gedurende de gehele maand augustus is in het Amsterdamse Bos een moderne hervertelling van één van Shakespeares bekendste kluchten te zien – maar met een twist. In de enscenering van het Noord Nederlands Toneel is het Sicilliaanse hof ingeruild voor een verlaten parkeerterrein en zijn de namen, taalgebruik en kleding gemoderniseerd. Het oorspronkelijke liefdesdrama en de kluchtige perikelen die de personages meemaken zijn verder intact gehouden. De voorstelling stond eerder deze zomer al op Oerol, waar het goed ontvangen werd. Voor een vrolijke voorstelling in de warme buitenlucht is Much Ado About Nothing een prima keuze. Ook is er op een aantal dagen een inleiding door regisseur Ingejan Ligthart Schenk. Na afloop van een aantal voorstellingen is er nog een tweede, kleinschalige productie in de kleine zaal van het Bostheater.

11 tot en met 14 augustus – SKY-HI & SO-LO – De Parade (M.L. Kingpark)
Muzikant Viktor Griffioen staat dit jaar met zijn eerste solovoorstelling op de Parade, na voorgaande jaren daar opgetreden te hebben met The Sadists. Griffioen besloot zich op te sluiten in een donkere kelder, om zo een opbeurende voorstelling te maken over alleen zijn. Twee maanden later kwam Mr. Ferocious naar buiten, een part-time superheld en rafelige troubadour. Mr. Ferocious neemt je mee in zijn wereld vol muziek, busladingen gaffertape, gebroken tegeltjeswijsheden en een robot. The Sadists kennende wordt SKY-HI & SO-LO een humoristische voorstelling, barstensvol ruige muziek en een tikkeltje absurdisme. Volop genieten dus. 

14 augustus – Teus Nobel – Het Concertgebouw
Deze trompettist doet al een tijdje mee in de Nederlandse muziekwereld en heeft met meerdere grote namen gewerkt, zoals het Kyteman Orchestra, Caro Emerald en Wicked Jazz Sounds. Daarnaast is hij al een tijd eerste trompettist bij het Orkest Koninklijke Luchtmacht. Afgelopen jaren kreeg hij meer bekendheid bij het grote publiek. Zijn tweede album, LEGACY, is een eerbetoon aan zijn grootste trompethelden, zoals Miles Davis en Eric Vloeimans. Deze composities zal hij ten gehore brengen in de koorzaal van het Concertgebouw op 14 augustus. Een avondje heerlijke jazz dus. En met je CJP-pas krijg je korting!

15 augustus – Zitakula – Vondelpark Openluchttheater
Elke zaterdagmiddag organiseert het Openluchttheater ‘Club Vondel’, waarin muziek, eten en drinken centraal staan. Als het weer een beetje meezit, is een dagje Openluchttheater sowieso hartstikke leuk. En anders zorgt Zitakula wel voor een zonnetje! Met negen man staat er een behoorlijke bezetting op het podium die een mix van jazz, funk, blues en hiphop voor je zal spelen. Door de grote rol voor de blazers heeft de band een Jungle By Night-achtig geluid… maar dan anders. In 2014 stond de band in de finale van de Amsterdamse Popprijs; dan weet je dat het goed zit.

15 t/m 20 augustus – Neuken is voor meisjes De Parade (M.L. Kingpark)
Alex Klaasen is al jaren één van de bekendste gezichten in de Nederlands cabaret- en televisiewereld, en na de internet-hit ‘DWDD in drie minuten’ werd ook Henry van Loon in één klap beroemd. Voor de Parade hebben ze hun handen ineen geslagen, en treden op met hun fictieve band H.E.A.R. (Henry en Alex Rock). Samen met muzikanten en songwriters Jan en Keez Groenteman spelen ze het Best of the Best of the Best of concert van H.E.A.R., met ‘klassiekers’ als Deep-fried Parrot Love, Leven in de zon en Neuken is voor meisjes. “Een vermakelijke parodie op Nederpop”, aldus de Theaterkrant.

16 t/m 18 augustus | De Parade presenteert… het Werkteater (1970-1987)
In de beginjaren van de zomerse theaterfestivals ontstonden ook nieuwe, experimentele theatergroepen, waaronder het legendarische en invloedrijke Werkteater. Om deze voormalige theatergroep in volle glorie te kunnen eren, organiseert de Parade een aantal bonte avonden rondom het Werkteater, waar veel voormalige spelers aanwezig zullen zijn, waaronder Helmert Woudenberg en Peter Fabre. Hierbij worden er bekende en minder bekende fragmenten getoond, pogingen gedaan oude hoogtepunten opnieuw op te voeren, anekdotes gedeeld, nieuw werk gepresenteerd en is er de mogelijkheid voor liefhebbers om een ode te brengen. Voor theaterliefhebbers (en reguliere bezoekers) een must om te bezoeken. Dit is het moment om nog één maal legendarisch theater te zien.

21 augustus – Laurence Jones – North Sea Jazz Club
De North Sea Jazz Club organiseert de hele zomer zogenaamde ‘Summer Sessions’ en er is geen excuus om niet eens een keertje langs te gaan. Op 21 augustus geeft de Britse Laurence Jones een concert. Zijn rauwe bluesmuziek laat je niet geloven dat hij pas 22 jaar is. Met al meerdere awards op zak komt hij nu Nederland laten zien wat hij kan. Dit concert is een dinerconcert, dus het is mogelijk van tevoren een hapje te eten, voordat je je laat verrassen door deze jonge Brit.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.