Nieuw: Vijfnulvijf

18 juni 2015, 09:00

Auteur: Dieuwke de Vos

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Vijfnulvijf
‘Asian Streetfood’
Insulindeweg 505
Amsterdam Oost

DIEUWKE DE VOS

Sinds ik terug ben van mijn reis in Zuid-Oost Azië heb ik welgeteld één keer aardappels gegeten. Ik mis het vrije leven zonder verplichtingen, de nieuwe indrukken, de cultuur en de mensen, maar wat ik zeker ook ontzettend mis is het eten. Drie keer per dag rijst eten, daar heb ik absoluut geen moeite mee. Ik genoot van het eten op de markt en bij tientallen gammele, omgebouwde scooters met plastic stoelen ernaast. Prima eettentjes dus. Fruit, noodles, rijst, soep, kleine hapjes zoals loempia’s, kippen zonder kop, schorpioenen of kevers; niets leek te gek.

Eenmaal thuisgekomen ging ik op zoek naar een rijstkoker, échte soja- en fishsauce en deed ik inkopen bij de enorme toko in Duivendrecht – een aanrader! Ook verhuisde ik naar de AUC campus in Oost, waar niet veel eerder het Aziatische Fusion restaurant Vijfnulvijf haar deuren opende.

Op de kaart staan sushi, sashimi en veel gerechten die je in Azië tegenkomt op straat. Het interieur is ontzettend mooi: modern met stoelen uit de sixties, gecombineerd met een vleugje Azië. Het is niet heel ruim opgezet, maar dat leek niemand heel erg te vinden. Het idee is dat je kleine gerechtjes bestelt, die je dan samen deelt. Dit is wat Aziaten doen, je krijgt daar namelijk nooit alle gerechten tegelijkertijd, zoals hier in Europa. Wat ik zo leuk vind is dat je veel verschillende dingen kan proeven en die dan gezamenlijk opeet, in plaats van in je eentje.

“Wat ik zo leuk vind is dat je veel verschillende dingen kan proeven en die dan gezamenlijk opeet, in plaats van in je eentje.”

Voor een simpele student zijn de prijzen net te doen. Je zou er bijvoorbeeld nog een hoofdgerecht bij kunnen nemen (die je natuurlijk ook deelt) om zeker te weten dat je verzadigd thuiskomt. De muziek past niet helemaal bij het geheel: electronisch, ik had liever Thaise radio gehad. Ook de stukjes tofu zijn niet heel interessant. Verder is er op dit restaurant/eetcafe niet veel aan te merken.

Ga voor de mango-komkommer sushi (die is ge-wel-dig), ga voor de spicy groene curry en ga voor de heerlijk gezouten sojaboontjes. Je kunt het ook afhalen trouwens. Naar mijn zeggen een echte aanwist voor de Indische buurt, maar ook zeker de fietstocht vanuit andere delen van de stad waard!

Dieuwke de Vos

Dieuwke de Vos (1996) las sinds ze klein was al alles dat los en vast zat. Op het Vossius Gymnasium ontdekte zij haar interesse in de biologie en (moderne) kunst en sloot ze zich aan bij Maximum Amsterdam, de voorloper van Red Pers. Na een tussenjaar in Zuid-Oost Azië, verhuisde ze naar het gezellige Amsterdam-Oost. Daar blijft ze zich maar verbazen over de hoeveelheid cafeetjes, koffietentjes en mooie parken die er te ontdekken zijn. In de herfst van 2016 ging ze een half jaar als uitwisselingstudent naar het open-minded Melbourne en momenteel is ze bezig met haar laatste jaar aan het Amsterdam University College, waar ze Biomedical Sciences en Film studeert. Dieuwke ziet zichzelf graag als avonturier zonder doel. Met haar kritische blik neemt Dieuwke bij Red Pers met liefde een deel van de eindredactie op zich, om schrijvers te zien groeien en zo haar steenje bij te dragen aan de journalistiek. Sinds juni 2017 is zij niet langer actief bij Red Pers.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken