Nieuw: de ‘Rainmap’

Beeld: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 juni 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Nieuw: de ‘Rainmap’

Beeld: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3 juni 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Sinds gisteren kent Amsterdam wel een hele bijzondere gadget: de Rainmap. Vooral voor toeristen moet deze paraplu een uitweg bieden als het regent en er geen handen over zijn voor de kaart. Jessica Kohl (33) uit Hamburg bracht het product medio 2014 op de markt in Duitsland en het bleek een succes. “Het is niet zomaar een designobject. De paraplu en stadsplattegrond in één is echt handig.”

Op een regenachtige middag in 2011 bracht Kohl haar pauze door bij de Hamburgse haven. Het sneue beeld van een Japanner die daar ronddwaalde werd de inspiratie voor het bedrijfsplan van de recruiter en haar man. De toerist had een rugzak op, hield een camera in de rechter hand en een kaart van de stad in de linker. Een paraplu klemde hij tussen kin en schouders. Dat moet makkelijker kunnen, dacht Kohl.

Na het concept eerst in een Ted-talk in 2012 geïntroduceerd te hebben was het vorig jaar zover: de Rainmap – ‘The Umbrella Guide’ – ging op de markt in de twaalf steden Berlijn, München, Hamburg, Keulen, Düsseldorf, Essen, Leipzig, Dresden, Neurenberg, Stuttgart, Freiburg en Bremen. “Deze hebben we uitgekozen op basis van het aantal toeristen en regendagen,” legt Kohl uit.

“De steden hebben we uitgekozen op basis van het aantal toeristen en regendagen.”

De paraplu en stadsplattegrond in één werd echter niet alleen veel gekocht door de toeristen bij onze Oosterburen. Ook de Duitsers zelf zagen er een grappig cadeau in. Daarom lagen ze niet alleen bij toeristenwinkels te koop, maar ook bijvoorbeeld in boekhandels en giftshops.

Een grap wil Kohl het niet noemen. “De Rainmap is niet zomaar een design-object. Het is echt handig. De paraplu is niet alleen regenbestendig, maar buigt ook mee bij grote windstoten. Zo gaat ‘ie niet kapot.” Hamburg kent immers net zoveel zeewind als Amsterdam.

“De Rainmap is niet zomaar een design-object. De paraplu buigt mee bij grote windstoten.”

De kaart van Amsterdam loopt van ’t IJ in het noorden tot het Museumkwartier in het zuiden en van de Noorderkerk in het westen tot het Oosterpark in het oosten. “We hebben bij elke stad gekozen voor de binnenstad en de belangrijkste toeristische attracties daarbuiten. Dat blijkt vrijwel overal goed te passen, alleen in Berlijn was het wel wat lastig vanwege de omvang.

Kohl denkt dat de grenzen ook in Amsterdam goed zijn uitgekozen, alhoewel stadsdeel Noord er dus helemaal niet op staat. “We weten dat Noord een opkomende buurt is, dus we houden het in de gaten. Zodra het echt een populair gebied wordt, zullen we de paraplu-kaart erop aanpassen.”

“Zodra Noord echt een populair gebied wordt, zullen we de paraplu-kaart erop aanpassen.”

De Rainmap kost circa 19 euro en is onder andere te koop bij Zafra op de Singel, &Klevering op de Haarlemmerstraat en de Jacob Obrechtstraat en Regalo Invotis op de Leidsestraat. De paraplu is ook online te bestellen. Eind dit jaar introduceert Kohl de gadget ook in Parijs en wellicht volgen Londen, Kopenhagen en Praag.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.