Hoe gaat het met… Ralien Bekkers?

25 mei 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Hoe gaat het met… Ralien Bekkers?

25 mei 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Sommige Amsterdammers waren vroeger (relatief) bekend, maar zijn inmiddels wat in vergetelheid geraakt. Dat je de naam van iemand hoort en denkt: “Oh ja! Wat zou die nu doen?” Voor deze rubriek vragen we zulke mensen hoe het ermee gaat. Ken jij zo iemand? Tip ons: https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png@https://redpers.nl/wp-content/uploads/2016/08/max-in-ny-1.jpgimumamsterdam.nl!


“DE WERELD IS TOE AAN EEN VROUWELIJKE LEIDER!”

AAEAAQAAAAAAAAB-AAAAJDcxMTZjOTAwLWM3NWItNDlhZC04MDM2LTRkOTcwYjcyMDYzYwRalien Bekkers (23) haalde een jaar geleden het nieuws met haar fonds om te kunnen studeren aan de dure Yale-universiteit in de Verenigde Staten. Na de bachelor Future Planet Studies aan de Universiteit van Amsterdam werd ze in New Haven aangenomen op de hoog aangeschreven master Environmental Management. Via een website werd met 329 donaties bijna 30.000 euro opgehaald. Men had duidelijk vertrouwen in haar duurzame plannen.

MAX VAN GEUNS

Hoe gaat het met je?
“Goed! Het is hier nu Memorial Day: even bijkomen in een zonnig Central Park. Ik ben voor de zomer naar New York verhuisd om bij de Verenigde Naties te werken. Tot mijn tweede jaar bij Yale weer begint.”

Hoe is het eerste jaar je afgegaan?
“Ik verwachtte een culture-shock, maar dat viel mee. Ondanks wat absurditeiten draaide ik snel mee in het Amerikaanse studentenleven. Het is wel een wereld van verschil met de UvA. In Amsterdam was er veel tijd over naast het studeren, hier moet ik wel twintig keer harder werken. Ik zit vooral veel in de boeken.”

“Het is twintig keer harder werken dan aan de UvA.”

Wat doe je precies bij Yale?
“Ik volg vakken die met duurzaamheid, klimaatverandering en energie te maken hebben. Daarvoor lees ik veel, maar ik doe ook onderzoek. Zo heb ik een paper geschreven over duurzaamheid in het bedrijfsleven, met als specifieke focus hoe je de bedrijfsactiviteiten binnen de grenzen van de aarde houdt. Dat was vrij technisch, maar het is toch gelukt om concreet op papier te krijgen wat bedrijven moeten doen. Ik mag het onderzoek begin juli samen met mijn team presenteren in het Verenigd Koninkrijk. Normaal gesproken doen alleen PhD’ers en ‘echte’ onderzoekers dat, vrij bijzonder dus.”

Inmiddels zal die 30.000 euro wel op zijn – en je moet nog een jaar!
“Dat blijkt nu inderdaad wat problematisch. Vooral door de dramatische dollar-euro koers. Via familieleden in Nederland en een beurs van Yale zelf ga ik de rest van het geld bij elkaar proberen te krijgen. Misschien zijn er daarnaast nog wat mensen uit het bedrijfsleven die willen investeren, net als vorig jaar. Een Amerikaanse lening ga ik in elk geval niet aan, dat loopt nooit goed af.”

Hoe denk jij iets te kunnen veranderen in deze wereld?
“Ik wil op een plek zitten waar ik duidelijk impact heb. Waar dat is, ben ik nog aan het inventariseren. Bij de VN zat ik eerder als jongerenvertegenwoordiger. Deze zomer ga ik er serieus aan de slag, in het Executive Office van Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon. In september worden hier de nieuwe ontwikkelingsdoelen voor na 2015 vastgesteld, daar ga ik hard aan meewerken. Desondanks ben ik nog altijd sceptisch over de huidige gang van zaken bij de ‘slome’ VN, die vooral door oude mannen wordt geleid.
Een andere optie is het bedrijfsleven, aangezien ik veel business-vakken heb gevolgd. Natuurlijk geen bedrijf dat op fossiele brandstoffen draait. Het liefste zou ik bij een multinational werken met groot veranderingsperspectief.”

“Ik ben sceptisch over de ‘slome’ VN, die vooral door oude mannen wordt geleid.”

Hillary 2016?
“Hopelijk! Ik verblijf nu bij een vriendin met een hoge positie binnen haar campagneteam. Zelf word ik vrijwilliger en misschien kan ik ook een rol spelen binnen dat team. Mede om haar klimaatbeleid in goede banen te leiden. Wat dat betreft had ik liever de progressieve senator Bernie Sanders als president gezien, maar ik heb groot vertrouwen in Hillary en haar team. Republikeinse kandidaten zijn sowieso ‘morons’ op het gebied van klimaat. Bovendien is niet alleen Amerika, maar de hele wereld toe aan een vrouwelijke leider!”


Ralien Bekkers is actief op Twitter en heeft een eigen website.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.