Leenstelsel definitief: wat vindt Amsterdam?

22 januari 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Leenstelsel definitief: wat vindt Amsterdam?

22 januari 2015, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Na een spannende avond, maar uiteindelijk toch zoals verwacht, stemde de Eerste Kamer afgelopen dinsdag net voor middernacht in met het ‘sociaal leenstelsel’ van minister Bussemaker (PvdA). Naast haar eigen (volledige) fractie steunden coalitiepartner VVD en – nota bene ‘jongeren-partijen’ – D66 en GroenLinks het plan; een behoorlijke meerderheid. Vele studenten (en anderen) vinden het nieuwe systeem, dat in plaats komt van de huidige basisbeurs en per 1 september 2015 in zal gaan, echter helemaal niet zo sociaal. Verschillende Amsterdammers geven hier, elk vanuit hun eigen standpunt, een reactie op het leenstelsel voor studenten.

yeEQARQJRalien Bekkers (22)

Masterstudent bij Yale University

Twitter: @RalienBekkers

“Ik studeer zelf aan een Amerikaanse universiteit (ik heb het grootste deel van mijn financiering daarvoor bijeen gekregen via crowdfunding) en kan daardoor iets beter relativeren – het onderwijs in Nederland is nog lang niet zo onbetaalbaar als in de VS, ook niet met de invoering van een leenstel. Echter lijkt mij het grootste punt dat indien er een leenstelsel wordt geïntroduceerd, er tevens nauwkeurig uitgewerkte en aangetoond effectieve plannen klaar moeten liggen voor de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Daar heb ik nog niets van gehoord. Pas als een verhoging in de kosten ook een garantie van de verbetering van de onderwijskwaliteit betekent – want ook daar zit een gap tussen Nederland en de VS! – lijkt het me een fair deal. Dan nog daargelaten de issues die nu worden gecreëerd met betrekking tot toegankelijkheid en de demotivatie van jongeren om (verder) te studeren, waar het nu eerder naar uitziet en waar ik me behoorlijk zorgen om maak.”

IMG_3313Lieke Kuiper (21)

Voorzitter Jonge Socialisten Amsterdam

Twitter: @liekekuiper

“Ik ben blij dat door de invoer van het sociaal leenstelsel de kwaliteit van het onderwijs gewaarborgd is. Het huidige systeem was niet houdbaar; gratis geld is leuk, maar goed onderwijs is leuker. Met het geld dat vrijkomt door middel van deze investering in jezelf kunnen we zorgen dat onderwijs meer blijft dan een diploma-fabriek. Gelukkig blijft de aanvullende beurs voor studenten met ouders met minder geld wél bestaan en hoef je alleen terug te betalen als je dat kan; het is immers een SOCIAAL leenstelsel.”

IMG_8843

Mart van der Burg (22)

TIO student en VVD-lid

Twitter: @martvanderburg

“Ik ben een groot voorstander van de bezuinigingen om de rijksbegroting weer op orde te brengen. Ook moeten wij meer investeren in de kwaliteit van ons onderwijs. In deze tijd van bezuinigingen is het daarom ook meer dan terecht dat voor deze investering in de kwaliteit van ons onderwijs een bijdrage wordt gevraagd, door meer in jezelf te investeren; een rendabele investering, want na je studie ga je door je studie meer verdienen. Dankzij deze maatregel kan het onderwijs verbeterd worden, waardoor je diploma uiteindelijk meer waard is. Je kunt investeren in aandelen, een woning of in jezelf. Je bepaalt zelf je eigen waarde.”

IMG_20141214_205226Stefan de Koning

Voormalig voorzitter Jonge Democraten

Twitter: @StefandeKoning1

“Het principe van een leenstelsel is prima en de studiefinanciering is niet meer van deze tijd. De basisbeurs is ontworpen met een veel kleiner aantal studenten in gedachten dan nu. Bovendien is de studiefinanciering niet meer genoeg om van te leven. Voor de mensen die studiefinanciering écht nodig hebben is het leenstelsel zelfs een vooruitgang. Van blijdschap is bij mij desalniettemin geen sprake, omdat het de zoveelste maatregel tegen jongere generaties betekent. Jongeren moeten al langer werken, met minder zekerheid, minder pensioen en zonder hypotheekrenteaftrek. Nu dus ook studeren zonder stufi. En Henk Krol maar roepen dat de ouderen genaaid worden.”

IMG_9378Mira Davidson (16)

Eindexamenkandidaat (6 VWO)

“Ik vind het jammer dat van studeren een product wordt gemaakt. Het is dan wel een investering in jezelf, maar vooral in de samenleving. Als het goed is lever ik over een paar jaar alsnog een flinke bijdrage met mijn baan. Studeren krijgt met het leenstelsel alleen maar een negatieve bijklank. Daardoor gaan veel van mijn vrienden nu voor een tussenjaar, terwijl studeren helemaal geen afweging zou moeten zijn om het geld. Ik zie het zelf als iets om naar uit te kijken en maak me liever geen zorgen om de schulden die ik daarbij krijg. Zeker niet voor zoiets maatschappelijks.”

IMG_6691Marielle Beckers

Orthopedagoog Buro Bloei

Twitter: @BuroBloei

“Ik vind het zorgelijk dat het leenstelsel toch is ingevoerd. Niet alleen omdat dit ertoe kan leiden dat studeren straks weer wordt voor ‘de rijken’, maar ook omdat dit druk legt op de studenten. Zij zullen sneller moeten afstuderen om schulden zo laag mogelijk te houden en daarnaast zullen ze meer moeten werken om zo min mogelijk te hoeven lenen. Dit leidt tot prestatiedruk en er zal minder tijd over zijn voor ontspanning of nevenactiviteiten; zaken die belangrijk zijn voor de persoonlijke ontwikkeling. Natuurlijk is het een mooi streven om het bespaarde geld in het onderwijs te stoppen, maar hoe dat concreet vorm krijgt is nog onduidelijk. Het zou me niet verbazen als het aantal studenten met een burn-out toeneemt de komende jaren; onwenselijk en uiteindelijk juist een kostenpost.”

5_I_gA_o

Mirjam Remie

NRC-journalist en oprichter van de Schrijftafel

Twitter: @mirjamremie

“Voor beginnende journalisten kan een leenstelsel wel nadelig uitpakken, vrees ik. Net als het rigide systeem van bindend studieadvies trouwens. Het begin van een journalistieke carrière bestaat toch vooral uit investeren: zo veel mogelijk ervaring opdoen, veel en gratis werken. Het lijkt mij niet goed als de journalistiek nog meer een vak voor de rijken wordt. Aan de andere kant snap ik dat er veranderingen nodig waren. En ik denk dat je de volgende generatie altijd gunt waar je zelf ook van hebt geprofiteerd. Ik hoop dat de plannen zo uitpakken als de minister beweert.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.