26 mei 2024, 13:00
Het park Koekamp was zaterdag 19 mei overvol en kleurrijk. Na vijf jaar is Pride in Den Haag terug van weggeweest. Vlaggen, schoenen, kapsels en make-up tekenden in regenboogkleuren het terrein. Redacteur Sacha sprak met de organisator COC Haaglanden en de bezoekers over het belang van Pride.
Leestijd:
3 Min
In een lichtblauw pak staat Wouter Olsthoorn, de voorzitter van COC Haaglanden, licht gespannen om zich heen te kijken. Hij voelt sterk de noodzaak voor Pride in het huidige tijdsgewricht met oplopende spanningen in de samenleving. “De emancipatie lijkt te stagneren, het lijkt zelfs achteruit te gaan,” zegt Olsthoorn. Het gevoel dat het algemene klimaat rond lhbti+'ers is verhard overheerst.
De bezoekers ogen strijdbaar met hun protestborden, maar in de gesprekken komen bezorgdheden snel naar boven drijven. De Hagenezen zijn daarin niet alleen. Het jaarlijkse Pride-onderzoek van EenVandaag dat vorig jaar werd gepubliceerd toont aan dat lhbti+'ers zich de afgelopen jaren onveiliger voelen in Nederland.
Olsthoorn hoopt dat Pride mensen met elkaar verbindt en de ervaringen van lhbti+'ers worden gehoord. “Het thema dit jaar is ‘Sharing Stories’, hiermee willen we iedereen stimuleren om naar elkaars verhaal te luisteren,” aldus Olsthoorn. De poging tot verbinding lijkt een broodnodig antidotum tegen de weerbarstige werkelijkheid: Nederland blijft zakken op de Rainbow Index, de Europese ranglijst van lhbti+-rechten. Transgendernetwerk schreef deze maand dat vier Nederlandse lhbti+-belangenorganisaties de stilstand zorgwekkend vinden en willen dat een nieuw kabinet voor verbetering zorgt.
“Het recent uitgekomen regeerakkoord belooft niet veel goeds voor ons. De emancipatie van lhbti+'ers gaat langzaam, het is eng hoe snel verworven rechten kunnen worden verworpen. Daarom blijft het belangrijk om voortdurend aandacht te vragen en te demonstreren met een Pride Walk,” deelt bezoeker Timothy.
De Pride Walk trekt de aandacht op straat en laat zien dat lhbti+'ers niet over één kam te scheren zijn. Zo benadrukt bezoeker Nicchelle de noodzaak om jezelf te laten zien. “Ik ben zelf Nederlands en Surinaams. Het is voor mij belangrijk om als queer persoon die ruimte op straat letterlijk in te nemen, zodat mensen zien dat queerness er verschillend uit kan zien.”
Bezoekers Max en Froukje vertellen dat ze meelopen met Pride om de zichtbaarheid van lhbti+'ers te vergroten. “Ik heb het idee dat we in Nederland doen alsof we tolerant zijn. Ondertussen worden transgender personen en homo’s in elkaar geslagen. En wacht ik al drie jaar om als non-binair erkend te worden op mijn paspoort,” vertelt Max.
Over zichtbaarheid gesproken: je ziet weinig mensen met een beperking op het terrein. Bezoeker Joost zegt dat Pride niet toegankelijk genoeg is: “Ik kan me met mijn rolstoel enkel op het asfalt goed voortbewegen. Het gras en het grind hier zijn niet gemaakt voor mijn wielen. Ik wou dat Pride events toegankelijker waren. Iedereen verdient het namelijk om met alles mee te kunnen doen.”
Eindredactie door Isa Martens