Big data is de nieuwe big brother op de werkvloer

16 december 2019, 11:56

Auteur: Bouke van Balen

Big data is de nieuwe big brother op de werkvloer

16 december 2019, 11:56

Auteur: Bouke van Balen

Wat betekent werk anno 2020? En waar gaat het heen? Dat onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge in onze podcastserie. Vaste contracten sterven uit, huizen worden te duur en robots nemen onze banen over, toch? Hoe gaan we daar mee om? Werkt werk nog?

In de vorige aflevering kwamen we erachter dat technologie onze banen niet zo snel zal vervangen, maar ons werk wel kan veranderen. Als we het goed organiseren, kunnen we ons werk interessanter, zinvoller en menselijker maken. Maar in deze aflevering hebben we het met Esther Crabbendam over een schaduwkant van technologie, waardoor ons werk saaier, zwaarder en robotisch wordt. Namelijk: the quantified workplace.

Esther Crabbendam werkt voor Bits of Freedom, een organisatie die opkomt voor internetvrijheid en het recht op privacy. Ze legt uit hoe big data de nieuwe big brother op de werkvloer is geworden. Steeds meer bedrijven monitoren hun werknemers met camera’s, sensoren en wearables. Het doel is verhoogde efficiëntie, maar het gevolg is verlies van autonomie. Dat geldt niet alleen voor het werk in massale distributiecentra of telecombedrijven – ook als toergids in Amsterdam kun je hiermee te maken krijgen. Presentator Bouke weet er alles van.

Voordat Esther Crabbendam bij Bits of Freedom terecht kwam, was ze voorzitter van FNV Jong. Aan het begin van de aflevering hoor je wat ze in die tijd heeft gedaan tegen de uitbuiting van studenten en starters op werkervaringsplekken. Er zijn meer overeenkomsten tussen haar vakbondswerk en haar strijd voor internetvrijheid dan je misschien zou denken.

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 

[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.