RedCast: Werkt werk nog? #3 met Robert Went

Beeld: Robert Went in de studio met RedCast presentatoren Bouke (links) en Adriaan.

18 november 2019, 11:50

Auteur: Bouke van Balen

RedCast: Werkt werk nog? #3 met Robert Went

Beeld: Robert Went in de studio met RedCast presentatoren Bouke (links) en Adriaan.

18 november 2019, 11:50

Auteur: Bouke van Balen

In de nieuwe podcastserie van Red Pers onderzoeken Bouke van Balen en Adriaan de Jonge het thema ‘Werk’, en wat dat nog betekent in onze tijd. Vaste contracten sterven uit, huizen worden te duur en over een pensioen durven we niet eens na te denken. Hoe gaan we daarmee om? Werkt werk nog?

De derde aflevering van dit seizoen gaat niet over flexibilisering, maar stelt een andere bedreiging op de arbeidsmarkt centraal: robotisering. McKinsey voorspelt dat voor 2030 een derde van alle werknemers in de VS hun baan verliest door de automatisering. Daartegenover stelt Nobelprijswinnaar Paul Krugman dat het wel meevalt: de robotisering draagt nauwelijks bij aan de arbeidsproductiviteit.

Dat er steeds meer robots en technologie op de werkvloer te vinden zijn is een gegeven. Onze vraag was daarom hoe we met in plaats van voor de robots kunnen werken.

Econoom Robert Went is gespecialiseerd in deze vraag. Voor de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid onderzocht hij de toekomst van werk in het licht van robotisering. Volgens hem valt het wel mee met de robots, mits ons beleid erop in is gesteld: “Banen zijn bundels van taken, de kans dat alles wat jij doet wordt overgenomen, is heel klein.” Waarom zijn we dan toch zo bang voor de robots?

Deze podcast is ook te beluisteren op iTunes en SoundCloud

Benieuwd naar onze eerdere RedCasts? Luister ze hier terug. 

[paytium name=”Form name” description=”Donations”]
[paytium_field type=”open” label=”Onze studenten dragen vrijwillig bij aan Red Pers. Vond je dit een goede productie? Sponsor dan onze koffie (€2,50), https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngvergadering (€10) of grotere investering. Dankjewel!” default=”2,50″ /]
[paytium_total label=”Steun ons voor” /]
[paytium_button label=”Doneer” /]
[/paytium]

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.