Vriendschap en samenwerking

28 juli 2019, 13:24

Auteur: Thijs Booden

Vriendschap en samenwerking

28 juli 2019, 13:24

Auteur: Thijs Booden

Drie jaar geleden schreef ik mijn eerste column voor Maximum, het online platform opgezet door Max van Geuns. De titel van mijn eerste column: Maatregel tegen Engeland. Het was niet best.

De drie à vier columns die daarop volgden waren ook niet van een al te hoog niveau. Iedere keer als ik een artikel instuurde, stond het document vol met aanwijzingen en correcties wanneer ik het terugkreeg van de eindhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png.

Max: “Maximum ging wel lekker, maar het had niet een heel duidelijk verhaal. We wilden beginnen met iets nieuws, studenten helpen. Uiteindelijk hebben Olivier Overberg en ik samen met Tess Castelijn en Nuno Blijboom Red Pers opgericht, wat we toentertijd ook wel even hebben gevierd met een fles champagne.”

Red Pers werd al vrij snel toen ik begon opgericht, en Max en Olivier hebben altijd de hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png gevoerd. Dat zullen ze blijven doen totdat ze weggaan, eind augustus. Mijn columns werden na verloop van tijd beter, voor zover je dat over jezelf kunt zeggen. Over inhoud valt altijd te discussiëren, en ik heb vaak (on)terechte kritiek ontvangen, maar de eindredactionele aanwijzingen en correcties werden minder met elk artikel. Het schrijven ging mij makkelijker af.

Olivier: “De slagzin van Red Pers is ‘opleidingsplatform voor studenten met journalistieke ambitie’. Daar zitten de drie kernelementen in: opleiden, studenten, journalistiek. Die hele transitie van Maximum naar Red Pers – als ik daarop terugkijk had ik nooit kunnen voorzien dat Red Pers zo groot zou worden. Er kwam een enorme professionaliseringsslag.”

Zoals ik Olivier ken dronk hij de fles in één teug leeg ten overstaande van de hele https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png, want ‘dat hoort bij Smirnoff’

Max en Olivier kennen elkaar van de brugklas van hun middelbare school, het Vossius Gymnasium in Amsterdam. Daarna studeerden ze samen aan het Amsterdam University College. Al snel hielp Olivier mee aan het journalistieke tijdschrift dat Max maakte. Max deed het journalistieke werk, Olivier ondernam en zorgde voor de financiën. Ze waren en zijn beste vrienden.

Max: “Of ik Red Pers ga missen? Ik hoef het niet te missen. Ik blijf als voorzitter van de stichting op afstand betrokken en ben van plan weer meer te gaan schrijven. De vergaderingen en de borrels, die ga ik wel missen. Al zijn er ook delen die ik niet ga missen, hoor. Iedereen achter z’n kont aanzitten, mensen bellen omdat ze niet bij de vergadering opdaagden, streng zijn, daar word je niet vrolijk van. Maar het hoort bij de functie. En ach, de leuke dingen wogen daar méér dan tegenop.”

De vergaderingen en borrels zijn inderdaad altijd leuk. Nou ja, om eerlijk te zijn, heel veel zin in vergaderen heb ik meestal niet. Ik hou als columnist afstand van het echte journalistieke werk, waar het vaak twee uur over gaat. En die huishoudelijke mededelingen kan ik wel dromen. Maar eenmaal daar merk je dat je in een stimulerende en intelligente omgeving terechtkomt en ga je met meer energie terug naar huis.

De laatste https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngborrel was tevens de afscheidsborrel van Max en Olivier. Zij maken plaats voor Madelief van Dongen en Charlotte Remarque, die als afscheidscadeautje een fles Smirnoff Ice hadden geregeld. Zoals ik Olivier ken dronk hij de fles in één teug leeg ten overstaande van de hele https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png, want ‘dat hoort bij Smirnoff’. Madelief, achteraf: “Dat was niet per se de bedoeling.”

Max: “Ik weet zeker dat het goed gaat, maar het blijft spannend. Ze zijn supergoed en ik heb het volste vertrouwen in ze”

Max: “Ik heb superveel zin om te zien hoe zij het gaan overnemen. Ik weet zeker dat het goed gaat, maar het blijft spannend. Ze zijn supergoed en ik heb het volste vertrouwen in ze. Op de lange termijn denk ik dat Red Pers weleens landelijke bekendheid kan verwerven, dat we steeds blijven verjongen en dat we misschien zelfs meerdere https://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.pngs hebben. Eentje in Rotterdam, eentje in Maastricht. Het is nu nog niet aan de orde, het is voor nu nog toekomstmuziek, maar ik geloof dat het kan.”

De eerste helft van 2019 was ik afwezig bij Red Pers. Desalniettemin hield ik contact met mijn twee bazen, zoals ik ze altijd zal blijven noemen. Max en Olivier, die ik intussen als goede vrienden beschouw. Wat gaan zij eigenlijk doen nu hun bachelor op AUC klaar is en ze stoppen als hoofdhttps://redpers.nl/wp-content/uploads/2020/09/redperslogo-1.png van Red Pers? Ze deden tot nu toe alles samen, maar komt er nu een einde aan hun hechte samenwerking?

Olivier: “Ik ga een master doen in Kopenhagen, voor twee jaar.” Max: “Ik ga voor twee jaar een master doen in Kopenhagen. Olivier en ik zijn nog op zoek naar een huis daar.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.