Het probleem met #Oprah2020

Beeld: Bron: Official White House Photo by Lawrence Jackson

23 januari 2018, 15:00

Auteur: Ananda Hegeman

Sinds Oprah Winfreys Golden Globes speech wordt ze de hemel in geprezen. De presentatrice kreeg meerdere staande ovaties en ook op Twitter sprak iedereen vol lof. Veel mensen weten het zeker: Oprah moet president van de Verenigde Staten worden. Maar moeten we dit wel willen?  

Nadat ze de Cecil B. DeMille Award in ontvangst nam, trok Winfrey alle registers open. Ze sprak over een nieuw begin, tolerantie en gelijkheid naar aanleiding van de #Me-Too-discussie en de discussie over de verschillende salarissen en beloningen voor mannen en vrouwen. Alexandra Smith, spreker en verhaalcoach van Debatrix, zag wat de speech met de aanwezigen deed. “Oprah was zelf ontroerd en wist het publiek ook te ontroeren. Ze was geweldig, op haar manier en voor een bepaalde doelgroep.”

#Oprah2020

Direct na de toespraak onstond bij menigeen de gedachte dat de 63-jarige Winfrey in 2020 een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten moet doen. Voor alle duidelijkheid: ook afgelopen week heeft Oprah gezegd het presidentschap absoluut niet te ambiëren. Ondanks haar speech tijdens de uitreiking voor The Golden Globes en ongeacht of Trump zich nou wel of niet verheugd toont om de strijd aan te gaan. Trump heeft wel al aangekondigd zich erop te verheugen Winfrey beroepsmatig met de grond gelijk te maken. Eigenlijk zijn alle geruchten over haar mogelijke kandidatuur vooral het gevolg van een loslippige echtgenoot en een assistente die meldde dat ‘mevrouw Winfrey het op zich best een tof idee vindt’.

Buiten kijf staat dat zij een speciale vrouw is. Ondanks een moeilijke jeugd, waarin zij als negenjarige verkracht werd door een familielid, werkte zij zich op tot ‘s werelds eerste vrouwelijke zwarte selfmade miljardair, met een eigen omroep, productiemaatschappij en tijdschrift. Zeker is dat Oprah al eerder bewees over een uitzonderlijke gave te beschikken mensen het gevoel te geven dicht bij hen te staan. Maar een presidentschap? Zo’n groot verlangen naar een ‘verlosser’ is een slecht teken. Er zit iets van wanhoop in de Oprah-euforie: er zijn kennelijk geen andere politici die hoop bieden.

Amateur

Op dit moment zit er al een amateur in het Witte Huis, een experiment dat niet per se voor herhaling vatbaar is. Winfrey is waarschijnlijk niet de geschikte kandidaat om Trump op te volgen. Net als Trump heeft ze geen enkele politieke ervaring en de Amerikanen zitten waarschijnlijk niet op nog een onervaren bestuurder te wachten. Ook is ze volgens sommigen in het kader van #MeToo al sinds decennia onderdeel van het probleem.

Vorige week postte Seal een foto op Instagram van Oprah met Harvey Weinstein. De gevallen filmmagnaat is de man met wie #MeToo half oktober 2017 begon. Meerdere actrices lieten weten seksueel geïntimideerd te zijn door de producer. Op één van de foto’s is te zien dat Winfrey een kus op de wang van Weinstein drukt. “Als je decennialang onderdeel van het probleem bent, maar mensen ineens denken dat je deel bent van de oplossing,” is het bijschrift van Seal waarmee hij dus suggereert dat Winfrey allang wist van het wangedrag van Weinstein.

Zou Winfrey het presidentschap kunnen winnen? Het is niet uit te sluiten. Maar dan, de algemene verkiezingen tegen Trump? Dat wordt een titanenstrijd tussen de twee bekende tv-persoonlijkheden, wat nogal problematisch en dystopisch klinkt.

Ananda Hegeman

Ananda Hegeman (1995) is moderedactrice. Zo lang als ze zich kan herinneren is ze bezig met mode en alles wat daarbij hoort. Als kleine meid was ze al bezig met kleding ontwerpen, haar eigen outfitjes stylen en foto's die haar inspireerde uit de Vogue en Harper’s Bazaar van haar moeder te scheuren. Al snel kwam ze erachter dat ze voor tekenen geen aanleg had en dat ze het als modeontwerper dus niet zo ver zou schoppen. Zodoende stortte ze zich op modestyling en fotografie totdat ze op de middelbare school zich realiseerde dat schrijven wel een van haar talenten was. Ze besloot de twee te combineren en te gaan schrijven over mode. Van Ananda hoef je geen luchtige artikelen over de nieuwste must-haves te verwachten, maar achtergrondverhalen over alles wat er gaande is in de mode-industrie: van de economische aspecten tot de culturele invloed.
lees ook:

Doneren

Steun ons met een donatie

kijk voor meer info op onze donatie pagina

nivigeer

Service

Meer Red Pers

© 2023 Stichting Red Pers – Alle rechten voorbehouden

Privacystatement

|

Cookiebeleid

|

Copyright

|

Nieuwsbrief

Om de week houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief. Schrijf je nu in!

Rubrieken

NAVIGEER​

Service

Meer red Pers

Zoeken