Misbruikers van de woningnood

11 december 2017, 13:20

Auteur: Daimy Comijs

Misbruikers van de woningnood

11 december 2017, 13:20

Auteur: Daimy Comijs

Er zijn grote tekorten aan betaalbare (huur)woningen in de Randstad, wat ervoor zorgt dat mensen tot veel bereid zijn om een woning te bemachtigen. Wie maken er misbruik van deze krappe woningmarkt? En hoe kun je ervoor zorgen dat jij er geen slachtoffer van wordt?

Ik loop een smal trappetje op naar de tweede etage van een oud, enigszins vervallen gebouw. Het is al mijn twaalfde bezichtiging in ongeveer anderhalve maand tijd. Samen met zo’n twintig andere geïnteresseerden loop ik ongemakkelijk rond in het appartement. Van de prachtige foto’s online is weinig terug te zien: de wc en douche staan zo dicht op elkaar dat je met gemak plassend kan douchen. Je tanden poetsen moet je maar in de keuken doen. De elektriciteitsdraden hangen uit de muur, maar toch staat dit appartement te huur voor de fijne prijs van 1100 euro per maand (exclusief!). En de makelaar was even vergeten te zeggen dat daar ook bemiddelingskosten bij komen van 1100 euro en servicekosten á 125 euro per maand. Daarnaast willen ze ook het liefst een huurder die drie keer de kale huur per maand verdient.

De huizenmarkt is ‘overspannen’: in 2017 is er een tekort van 178.000 huurwoningen wat zal oplopen tot ruim 200.000 huurwoningen in 2018. In steden als Amsterdam en Utrecht is de nood het hoogst: het tekort is namelijk zo groot dat slechts zes procent van de huurwoningen in Amsterdam betaalbaar is voor de middenklasse en in Utrecht is dit slechts vier procent. Woningzoekenden in de Randstad willen hun zoekgebied liever niet uitbreiden, en zijn daarom tot veel bereid om een plekje te bemachtigen. Zoveel, dat verschillende partijen hier misbruik van maken en hun eigen portemonnee zo goed weten te spekken.

Mooie beloftes, maar hier hangt dan ook een flink prijskaartje aan

Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende makelarijen die beloven om voor jou een (huur)woning te vinden. Ze zeggen bijvoorbeeld dat zij woningen tot hun beschikking heeft die nog niet op Funda of andere woningwebsites staan en dan zal jij, samen met waarschijnlijk zo’n dertig anderen, de eerste zijn die mag komen bezichtigen. Het zijn hele mooie beloftes, maar hier hangt dan ook een flink prijskaartje aan. Allereerst moet je inschrijfgeld betalen wat kan oplopen tot vijftig euro en ieder gesprek na je kennismakingsgesprek, is niet meer gratis. Heb jij dan het ‘geluk’ gehad om via hen een huurwoning gevonden te hebben? Dan betaal je één maand huur plus 21% BTW aan bemiddelingskosten. Je kunt dus al duizenden euro’s kwijt zijn aan makelaarskosten voordat je überhaupt in je nieuwe (huur)woning zit.

Mocht je eindelijk een nieuwe huurwoning hebben, dan kun je ook te maken krijgen met een huurbaas ‘gone bad’, ook wel de ‘huisjesmelker’ genoemd. Deze huurbazen hebben meestal verschillende panden opgekocht en proberen daar zoveel mogelijk huurders in onder te brengen. Meestal zijn deze panden zeer slecht onderhouden en betaal je veel te veel huur. Ook zijn deze melkers niet vies van het verbuigen van de regeltjes. Ze vragen op zijn Prins Bernardiaans veel te veel sleutelgeld of komen onverwachts op bezoek als je niet thuis bent. Zo verhuurt huisjesmelker van het jaar Soner Sari (Amsterdam) zeer slecht onderhouden en kleine kamers voor 700 euro per maand. Bovendien laat hij de huurders zwijgcontracten tekenen en heeft hij zelfs een van zijn huurders mishandeld. Veel huurders hebben geen idee dat je naar de huurcommissie kunt stappen of zijn te bang dat ze dan zonder pardon weer op straat staan. Hierdoor wordt het lastig om de praktijken van huisjesmelkers tegen te gaan.

Daarnaast heb je ook nog de oplichters die te werk gaan door verschillende advertenties te plaatsen op populaire websites zoals Huurwoningen.nl, Marktplaats of Kamernet. Je spreekt af in het huis, tekent een contract, betaalt de borg en de eerste maand huur. Alles lijkt prima totdat de sleutel opeens niet meer past, of het blijkt dat de woning onrechtmatig aan jou wordt verhuurd. Je hebt als huurder dan nauwelijks rechten en je kan dan zomaar op straat worden gezet.

Het zoeken van een appartement blijft dus een moeilijk en soms frustrerend proces, maar het is een prettig idee als je in de rechtmatige eigenaar bent en je niet in een krot woont voor 700 euro per maand. Het is daarom belangrijk om nooit zomaar geld over te maken voordat je bijvoorbeeld een appartement hebt bezichtigd. Ook is het een goed idee om je huurbaas alvast een keer ontmoet te hebben, zodat je weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Luister tenslotte altijd naar je onderbuikgevoel: als je het idee hebt dat er iets niet klopt, dan is dat meestal zo.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.