Als Amsterdammer in Toronto krijg ik veel vragen over ‘hét seks- en drugsparadijs’ waar ik vandaan kom. Nederland staat om niets minder bekend dan ons drugsbeleid, maar als cannabis binnenkort ook legaal wordt in Canada, waarom is het dan nog zo speciaal?
Op de terugweg van een reisje wacht ik in Ottawa tot ik door de douane mag. De bewaker maakt een praatje met me. “Waar kom je vandaan?” vraagt hij. Ik antwoord dat ik uit Amsterdam kom, de stad die ik trots mijn thuis mag noemen. Een slinkse glimlach, die ik maar al te goed ken, volgt; gedachten aan joints en dames van lichte zeden domineren als het om Amsterdam gaat. Dan de vraag die ik inmiddels wel verwacht van mijn medestudenten, maar niet per se in de rij voor de douane. “Is het echt legaal?” vraagt de bewaker, die nu naar me toebuigt en zachter gaat praten. “Weet je wel, wiet?” Ik lach en antwoord beamend. “En ook,” de bewaker fluistert nu, “het Red Light District?” Hij sluit zijn vraag af met twinkelende ogen.
Uit dit gesprek en de duizenden vragen die ik heb gekregen tijdens mijn verblijf in Toronto, blijkt dat Amsterdam nog veelal wordt gezien als een drugs- en seksparadijs. De rijke geschiedenis, de schitterende lampjes die ’s winters de grachten verlichten, de musea en cultuur, en de minder bekende maar daarom niet minder geweldige buurten worden vaak vergeten. Dit irriteert me, want ik houd van ‘mijn’ stad, en weet hoe veel meer er is dan roodverlichte ramen en donkere coffeeshops. Maar ik ben ook trots, want uit onderzoek blijkt dat ons beleid er vooral toe leidt dat Nederland minder cannabis gebruikt dan omliggende landen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt echter helaas ook dat er nog steeds veel drugsgerelateerde problemen voorkomen in Nederland.
Medicinaal gebruik
Toch wordt Nederland door mijn Canadese vrienden als een voorbeeld gezien. In Toronto is het medicinale gebruik van marihuana en cannabisolie legaal. Er zijn dan ook steeds meer cannabis dispensaries, apotheken, in de stad te vinden. Maar de wetgeving beperkt waar (en in welke mate) deze winkels mogen staan, waardoor de laatste maanden veel van deze dispensaries gedwongen moesten sluiten. Hier ontstond veel ophef over, want het is al langere tijd in het nieuws dat Canada waarschijnlijk in 2018 cannabis gaat legaliseren. Waarom blijft de politie zo kort voor de legalisering zo veel winkels sluiten?
In handen van de regering
In maart berichtte de CBC dat het nieuws geen verschil maakt voor de politie in Toronto. Zolang de wet hetzelfde blijft, zal de politie de pop-up dispensaries in Toronto blijven sluiten. Ook is het nog onduidelijk hoe de verkoop van cannabis eruit gaat zien in de toekomst. Waarschijnlijk blijft de verkoop in de handen van de regering, zoals nu de verkoop van drank werkt. In Toronto wordt namelijk het grootste gedeelte van alcohol niet verkocht in supermarkten, maar in LCBO’S, genationaliseerde winkels geleid door de ‘Liquor Control Board of Ontario.’ Het is nu het plan om de verkoop van cannabis op dezelfde manier te regelen.
Onze hoofdstad is voor veel Torontonians een verre droom.
Geen sprake dus van informele, gezellige coffeeshops zoals in Amsterdam. Daarom blijft onze hoofdstad voor veel Torontonians nog een verre droom, want één ding is zeker: de bewoners van Toronto houden wel van een jointje.