Hoe onze studenten Zuid-Afrikaanse dromen waarmaken

Beeld: Het team van Knowledge 2 Share (K2S) met een lokale kandidaat.

24 april 2017, 12:00

Auteur: Max van Geuns

Hoe onze studenten Zuid-Afrikaanse dromen waarmaken

Beeld: Het team van Knowledge 2 Share (K2S) met een lokale kandidaat.

24 april 2017, 12:00

Auteur: Max van Geuns

Zuid-Afrika kent een werkloosheid van ruim 25 procent. Van de jongeren heeft meer dan de helft geen werk. Met de Knowledge 2 Share Foundation willen de Nederlandse economiestudenten Dirk de Raaff (23) en Marnix Meurs (21) werkloze Zuid-Afrikanen de kennis geven om een eigen onderneming op te zetten. “Wij helpen hun droombedrijf werkelijkheid te maken.” 

Foto: Lucas Faijdherbe
Dirk de Raaff en Marnix Meurs in Amsterdam. Foto: Lucas Faijdherbe

Dirk de Raaff en Marnix Meurs gingen afgelopen zomer als vrijwilligers naar Kaapstad en werden daar al gauw de bestuurders van de Knowledge 2 Share Foundation (K2S). Deze organisatie streeft ernaar om met Nederlandse vrijwilligers gemotiveerde Zuid-Afrikanen in vijf weken op te leiden tot succesvolle ondernemers. De twee economiestudenten uit respectievelijk Rotterdam en Amsterdam erkennen dat zij het werkeloosheidsprobleem in Zuid-Afrika niet kunnen oplossen. “Maar we proberen de lokale bewoners van Kaapstad te helpen,” legt De Raaff uit. “En dat lukt.”

Het niveauverschil tussen de Zuid-Afrikanen die meedoen aan de projecten is enorm. Zo heb je Zuid-Afrikanen die begrijpen hoe een bedrijf werkt, maar ook mensen voor wie het concept ‘vraag en aanbod’ al onbegrijpelijk is. Anderen weten niet wat het verschil is tussen variabele en vaste kosten. Dat moesten de jongens dan uitleggen aan de hand van voorbeelden. “Een veelgebruikt voorbeeld was barbecuen,” zegt Meurs. “Een barbecue kopen is de vaste kostenpost, het vlees de variabele.”

Je droombedrijf financieren

24april_studentenprojecten
Marnix Meurs met een aantal lokale kandidaten.

Het mooiste voorbeeld van een nieuwe onderneming was die van Andile (24). Hij wilde zijn eigen kledingmerk starten, maar kreeg bij zowel bij zijn familie als bij de bank geen geld om dat van de grond te krijgen. Samen met K2S kwam hij tot een oplossing: een bedrijf dat professionele kleding voor taxi-chauffeurs maakt. Meurs schreef met hem een business-plan en samen vroegen ze een lening aan. Uiteindelijk heeft Andile polo’s met taxi-logo’s voor zo laag mogelijke kosten gemaakt en die zo winstgevend mogelijk verkocht. “Zo heeft hij zijn droombedrijf succesvol gefinancierd,” zegt Meurs trots.

Veel Zuid-Afrikanen hebben al een bedrijf, maar houden aan het eind van de dag simpelweg te weinig geld over om van te leven. Zo werkte Rushaan (31) als secretaresse om geld te verdienen, maar wilde ze eigenlijk zelfgemaakte koekjes en taarten verkopen. Door mee te doen aan K2S, verkoopt ze haar bakkunsten nu op verschillende evenementen, en maakt ze voor het eerst winst.

Maar er zijn ook mensen die slechts ideeën hebben. Het mooie maar ook lastige aan de Zuid-Afrikaanse instelling is dat die gericht is op de community en niet op winst maken. Zo was het businessplan van Sharon (32) niets meer dan vrouwen opleiden met computer-skills, zodat zij als secretaresses makkelijker aan werk kunnen komen. Toen de K2S-jongens haar vroegen, waar ze dan aan zou verdienen, zei ze: “Ik hoef hier geen geld voor, ik doe dit gratis voor hun.” Dat ze daarvan niet kon leven, was een stap te ver gedacht.

Ambassadeurs uit studentensteden

Het team van Knowledge to Share
Het team van Knowledge 2 Share (K2S).

De Raaff en Meurs werkten in de zogeheten townships, woongebieden aan de rand van Kaapstad met vooral ‘niet-blanke’ inwoners, samen met kleine NGO’s van tien tot twintig medewerkers, maar ook met grotere bedrijven. Zo zijn onder andere Heineken en Red Bull met de Nederlandse studenten in zee gegaan.

“We zijn samen op Heineken afgestapt,” vertelt Meurs. “We verwachtten tegenover een administratief medewerker komen te zitten, maar zaten ineens voor drie directieleden.” De multinationals leveren vooral een financiële bijdrage, maar in de toekomst zullen hun lokale werknemers ook bijgeschoold worden door K2S. “Zij willen dat hun mensen daar zich ook beter ontwikkelen.”

Foto: Lucas Faijdherbe
Marnix Meurs en Dirk de Raaff in Amsterdam. Foto: Lucas Faijdherbe

Actief op alle continenten

Op dit moment organiseert Knowledge 2 Share vier projecten per jaar. Per project doen drie lokale NGO’s mee. De klassen met Zuid-Afrikaanse kandidaten, begeleid door de Nederlandse vrijwilligers, zijn in principe niet groter dan vijftien man. Binnen een paar jaar willen de jongens, die nu vanuit Nederland in het bestuur van K2S zitten, het aantal projecten verdubbelen. “Maar we willen in eerste instantie kwaliteit leveren,” zegt Meurs. “Dit moet eerst helemaal goed gaan, pas dan kunnen we naar andere landen uitbreiden.”

“Die uitbreiding gaat er sowieso wel komen,” zegt De Raaff: “Hopelijk zitten we volgend jaar al in Uganda of Ghana.” De landen worden uitgekozen op basis van de voertaal (Engels) en de politieke situatie (stabiel). Uiteindelijk willen De Raaff en Meurs de hele wereld rondgaan en op alle continenten projecten draaien. “Maar we doen het rustig, stapje voor stapje. We hebben geen haast.”

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.