Don’t abort us!

Beeld: Frederique Teillers

4 februari 2017, 13:12

Auteur: Frederique Teillers

Don’t abort us!

Beeld: Frederique Teillers

4 februari 2017, 13:12

Auteur: Frederique Teillers

Als jonge vrouw heb ik vaak gehoord dat ik het veilig moet doen. Voor mij is dit al sinds de eerste seksuele voorlichting iets vanzelfsprekends, maar helaas is dit buiten Westerse landen zoals Nederland niet zo. Door armoede en onderdrukking raken meisjes sneller en jonger zwanger. Enkele dagen geleden heeft president Trump de Amerikaanse staatssteun voor veilige abortussen in het buitenland ingetrokken. Wat denkt hij hiermee te bereiken?

Gelukkig reageerde onze eigen minister Ploumen vrijwel meteen op Trumps maatregel. Ze wil samen met andere landen een fonds opzetten dat het financiële gat van The Donald moet opvullen.

”We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten,” aldus Ploumen. Volgens onze minister van Ontwikkelingssamenwerking onthoudt Trump vrouwen hun rechten en daar sta ik volledig achter.

Het is een welbekende waarheid, maar toch iets wat door dit soort situaties vaak vergeten blijkt: een vrouwenlichaam werkt anders dan een mannenlichaam. Ongesteldheid, meer en verschillende hormonen, en de mogelijkheid tot het dragen en baren van een kind, om maar een paar verschillen te noemen.

Een man kan niet  weten hoe het is om een vrouw te zijn, laat staan een zwangere vrouw. De onwetende Trump heeft desondanks zo’n 600 miljoen weggehaald, terwijl zo’n bedrag zo hard nodig is.

Overal ter wereld is er hard gevochten voor goede abortuswetten. Niet overal met groot succes, maar hier in Nederland is dat goed gelukt. Een behandeling in een abortuskliniek wordt door onze zorgverzekeringen vergoed en binnenkort kunnen we zelfs een abortuspil halen bij de huisarts. Vrouwen hebben de macht over hun eigen lichaam, zoals het hoort.

In Amerika ligt die macht nu echter in de handen van een blond varken dat zich voedt met geld en wanhoop van machteloze mensen. Enkel omringd door mannen met dezelfde idealen, bepaalt hij met een paar A4’tjes het ongelukkige lot van honderdduizenden vrouwen die ongewild zwanger zijn geworden. Hoe middeleeuws wil je het hebben?

Toch wekt Trump de schijn van empathie, want hij is pro life: voor het leven. Maar zoals gynaecoloog Gunilla Kleiverda in het F-Boek al schrijft: “Het laten prevaleren van vermeende rechten van de foetus boven die van de vrouw geven aan dat een verbod op abortus het basale recht van vrouwen om te besluiten over wat er met hun eigen lichaam gebeurt, in alle opzichten schendt.”

Het enige wat Trump bereikt met abortusverbod, is een groei in onveilige abortussen. Vrouwen zullen andere manieren zoeken om van hun ongewenste kinderen af te komen, dat houdt een paar papiertjes niet tegen. De kans op kraamsterfte wordt alleen groter en lijkt op een terugval naar het verleden.

We zijn al eerder in deze situatie geweest en toen werd er ook hard tegen gestreden. Een mannetje dat eruitziet als een mislukt Simpsons-personage kan ons proberen tegen te houden, maar wat we eens hebben gedaan doen we zo nog een keer.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.