De Milieu-Muiter van de VVD

26 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

De Milieu-Muiter van de VVD

26 januari 2016, 09:00

Auteur: Max van Geuns

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam


Cees Eenhoorn
woonde ooit onder de rook van Rotterdam, waar hij Feyenoord voor Sparta inruilde. Uiteindelijk verliet hij zijn stad in 1989 voor Amsterdam. Hier is hij duo-raadslid voor de VVD. Een vreemde eend in de bijt, want hij is niet alleen een Rotterdammer in Amsterdam: hij is dé duurzaamheidsstrijder van de regeringspartij die de klimaatwet afwees, in hoger beroep ging bij de klimaatzaak en het klimaatalarm van het KNMI in twijfel trok.

MAX VAN GEUNS

“Ik val misschien wat buiten de boot als progressief lid, maar ik krijg de ruimte om mij en de VVD te profileren als pro-duurzaamheid. Als ik kijk naar Den Haag ben ik vaak teleurgesteld. Het meest schokkende vind ik dat onze overheid nog altijd bedrijven subsidieert, die in de fossiele energie zitten, terwijl mensen wel van alles slecht vinden over subsidies voor duurzame energie. De VVD heeft daar nog een wereld in te winnen. Duurzaamheid is helemaal niet raar of links, het is voor iedereen van groot belang.”

“Duurzaamheid is helemaal niet raar of links, het is voor iedereen van groot belang.”

Bij een meetup over duurzaam investeren in Pakhuis de Zwijger bleek die brede maatschappelijke interesse. Er was een evenwichtige mix van mannen, vrouwen, jongeren, ouderen, ondernemers en actievoerders. Slechts één groep was ondervertegenwoordigd: politici.

“Klopt, dat waren er welgeteld twee. Mijn collega Jasper Groen, van GroenLinks, en ik. De meetup was naar aanleiding van een Tegenlicht-aflevering over investeren in fossiele brandstoffen. Die aflevering had me geraakt. Een pensioenfonds als ABP moet natuurlijk verduurzamen, anders blijven ze achter en komen ze buitenspel te staan. Het enthousiasme en de drive van ABP Fossielvrij stak me aan. Ik vind het mooi dat zij uitgaan van iets positiefs, namelijk investeren in duurzame ondernemingen. Het is jammer dat slechts twee politici bij die bijeenkomst waren.”

GroenLinks verwacht je natuurlijk daar. Zou het voor de verduurzaming goed zijn om samen een volgend kabinet te vormen?

“Duurzaamheid zou geen politiek issue moeten zijn. Iedere partij zou ervoor moeten strijden, maar dat is nu nog een utopie. In Amsterdam heeft de VVD samengewerkt met GroenLinks, dus dat moet op nationaal niveau ook kunnen. Op het gebied van duurzaamheid is dat helemaal geen gek idee. Maar de VVD moet zelf ook harder op gaan treden tegen klimaatverandering. Nederland is alles behalve het braafste jongetje van de klas. Sterker nog: we bungelen helemaal achteraan in de duurzaamheidslijstjes.”

“Op het gebied van duurzaamheid is een samenwerking tussen de VVD en GroenLinks helemaal geen gek idee.”

Je groene enthousiasme was er niet altijd al; uit een artikel op de VVD-website blijkt dat je vroeger meer bezig was met thema’s als veiligheid en werkeloosheid.

“Pas later zag ik bij mijn werk dat er sprake is van meer heftige regenval en wat voor problemen dit op kan leveren voor een stad. Ook kreeg ik later pas de portefeuille duurzaamheid. Daarnaast heb ik een zoontje en besef ik me steeds meer dat hij ook een mooie wereld verdient. Ik wil dat hij later ook nog in dit Amsterdam kan wonen. Tenslotte speelt het een rol dat mijn vriendin geboren is in Suriname. De bescherming van het Surinaamse achterland is, zacht gezegd, niet indrukwekkend. De voedselvoorziening van haar land loopt daardoor gevaar.”

“Nederland is niet het braafste jongetje van de klas. We bungelen achteraan in de duurzaamheidslijstjes.”

IMG_1246
“Amsterdam neemt meer van de Rotterdamse voortvarendheid over. We gaan steeds verder de hoogte in.”

In het Amsterdam van Cees Eenhoorn…
…komt een windmolenpark bij het NDSM-terrein. Door provinciale regels lukt dat nu nog niet. Wel kunnen langs het Noordzee-kanaal windmolens komen.
…komen meer groene daken.
…gaan bedrijven slimmer om met restwarmte.
…komt er minder olie en vet terecht in de riolen. Dat is een groot probleem voor Waternet en bovendien een verspilling van brandstof.
…sluit de kolencentrale. Die heeft nu zelf laten weten dat ze willen praten over sluiting.
…gaan gebouwen verder de hoogte in. Hoe compacter de stad, hoe meer ruimte er is voor groen.
…worden de 50.000 nieuwe woningen tot 2025 zo energie-neutraal mogelijk aangelegd.
…worden belastingvoordelen van bedrijven tegen het licht gehouden en fossiele brandstoffen niet langer (indirect) gesubsidieerd.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.