Agenda: 3×3 Januari-Tips!

3 januari 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Agenda: 3×3 Januari-Tips!

3 januari 2016, 09:00

Auteur: Hoofdredactie Red Pers

Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd bij Maximum Amsterdam

Amsterdam is gearriveerd in het jaar 2016. Opnieuw een jaar vol culturele hoogstandjes, waarvan de eerste paar deze maand al plaatsvinden. Om het overzichtelijk te houden geven wij drie maal drie insider-tips; deze muziek-, kunst- en theaterevenementen mag je in januari absoluut niet missen!

CHRIS VAN KALKEREN & NUNO BLIJBOOM


 MUZIEK

6 januari – The Kopasetics – Hannekes Boom
Na die paar dagen school, studie of werk ben je vast weer toe aan wat gezelligheid. Sleep op 6 januari je vrienden mee naar Hannekes Boom, waar jullie onder het genot van een drankje kunnen luisteren naar het trio The Kopasetics, die lekkere jazz, blues en soul ten gehore zullen brengen. De mannen hebben alle drie in verschillende bands gespeeld, maar hebben nu hun krachten gebundeld in een nieuwe band. Dus, doe gewoon lekker alsof het nog vakantie is en geniet van wat jazz! 

https://www.youtube.com/watch?v=O4lsEKMFK-c

30 januari – Taksim Trio – Bimhuis
Het Taksim Trio bestaat uit drie beroemde Turkse muzikanten, die al meerdere malen hebben opgetreden in Nederland. Ze spelen klarinet, kanun en elektrische saz en combineren hiermee verschillende muziekstijlen, zoals Ottomaanse klassieke muziek, flamenco, Anatolische zigeunermuziek en blues. De mannen zijn ongelofelijk goed en samen klinken ze geweldig. Als je geïnteresseerd bent in traditionele Turkse muziek, maar met een ‘modern’ tintje, is dit trio zeker een aanrader! En met je studentenkaart of CJP pas krijg je korting!

30 januari – Eefje de Visser – Concerto
Eefje de Visser heeft een nieuw album uit! Nachtlicht zal gepresenteerd worden op 30 januari in Concerto. Eefje staat bekend om haar prachtige Nederlandse teksten en interessante melodieën. In 2010 had ze al succes met nummers als Hartslag en Afdwaalt en nu komt dus alweer haar vierde album uit. Op 9 maart staat ze ook in de Melkweg, maar als je niet kan wachten moet je dus bij Concerto zijn. En nog een voordeel: het is helemaal gratis!


KUNST

Tot en met 27 februari – A Lad Insane: Duffy/Bowie – Gallery Vassie
69420e5ca45f4726564b7e0d4297b44e_hdIn Gallery Vassie zijn de beroemde foto’s van fotograaf Brian Duffy – zeer belangrijk als fotograaf in de jaren ’60 en ’70 – van David Bowie te zien. Ook voor meerdere albumhoezen, zoals Aladdin Sane en Scary Monsters (& Super Creeps), maakte hij foto’s van Bowie. Duffy was zo vernieuwend voor zijn tijd dat ook hij een sterrenstatus kreeg. Een selectie van zijn beroemde Bowie-foto’s is te zien in de galerie in de Langestraat, tot 27 februari.

Tot en met 6 maart – Martin Roemers: Metropolis – Huis Marseille
In het fotografie museum Huis Marseille is de tentoonstelling Metropolis van fotograaf Martin Roemers te zien. Roemers reisde van megastad naar megastad en fotografeerde maar liefst 22 steden op 5 continenten. Hij probeerde de hectiek, energie en chaos van deze steden vast te leggen. Roemers is niet geïnteresseerd in gebouwen of monumenten, maar in de energie van een stad die door de mensen wordt gecreëerd. Zijn foto’s zijn daarom ook genomen van een hoger standpunt, met een lange sluitertijd, waardoor de continue beweging van mensen en verkeer duidelijk wordt.

22 januari tot en met 3 april – Foam – Awoiska van der Molen: Blanco
412-9--2015-c-awoiska-van-der-molen595De eerste tentoonstelling van het nieuwe jaar in het Foam is van het werk van de fotografe Awoiska van der Molen. Van der Molen fotografeert landschappen, die ze vervolgens monochroom afdrukt. Al sinds 2009 is de fotografe bezig met dit project en heeft ze zich teruggetrokken uit de maatschappij, om op zoek te gaan naar de meest bijzondere landschappen. Ze is geïnteresseerd in de plekken waar mensen niet komen, plekken die onaangetast zijn. De foto’s van deze gevonden plekken deelt ze met het publiek in haar tentoonstelling, die tot en met 3 april te zien is in het Foam.


THEATER

5 tot en met 16 januari – Seksbom – Golden Palace – Theater Bellevue
seksbom-goldenpalace_4.jpg__0x300_q85_crop-center_upscale-TrueIn Seksbom wordt de seksualisering van het vrouwbeeld op de korrel genomen. De voorstelling speelt zich af in een pop-up laboratorium waar een groep jonge vrouwen gegijzeld wordt. Aldaar worden zij onderworpen aan een radicaal ‘ontseksualiseringsprogramma’. Al het aangeleerde gedrag wordt uitgewist. De brainwash veroorzaakt echter onverwachte bijwerkingen: zit het behaagzieke, seksuele gedrag bij deze vrouwen al op DNA-niveau verankerd? De voorstellingen van Golden Palace komen door improvisatie tot stand, met hilarisch absurdisme als gevolg. Seksbom is hier geen uitzondering op.

19 tot en met 21 januari – De Kersentuin – NTGent – Stadsschouwburg
De Kersentuin stond in december al in de Stadsschouwburg, maar eind januari brengt NTGent het meesterwerk van Anton Tsjechov nog eenmaal vanuit het zuiden naar onze hoofdstad. Weduwe Ljubov Ranjevskaja keert terug uit Parijs naar haar ouderlijk huis in Rusland: een landgoed met een oude kersentuin. Haar dochter Anja heeft haar overgehaald om terug te keren en de confrontatie met de herinneringen aan haar overleden zoon aan te gaan. Maar Ljubov heeft ook schulden, waardoor de kersentuin enkele dagen na haar terugkeer dreigt te worden geveild, het huis te worden afgebroken en het landgoed verkaveld voor de bouw van buitenverblijven.

22 en 23 januari – Als je maar hard genoeg rent, weet niemand waar je bent – Theater Artemis – Theater Frascati
Laat je niet van de wijs brengen door de noemer ‘jeugdtheater’. Theater Artemis maakt dan wel theater voor een jonger publiek, maar dit doet niet af van de hoge, artistieke kwaliteit van hun werk. Met Als je maar hard genoeg rent, weet niemand waar je bent maakt regisseur Jetse Batelaan een voorstelling die niet kan ophouden met bewegen. Alles beweegt en maakt geluid. Zelfs de lampen rennen in en uit. De teksten struikelen over de kostuums en klampen zich vervolgens vast aan het decor dat net voorbij vliegt. Terwijl de tribune krakend een koprol maakt, en het begin al op weg is naar het volgende theater, zoeken de spelers dekking voor het naderende einde.

lees ook:

Nieuwsbrief

Elke drie weken houden we je op de hoogte van wat we schreven en wat we lazen in de Red Pers-nieuwsbrief.

Zoeken

Doneren

Wij bieden jonge, aspirerende journalisten een podium én begeleiding. Dat kunnen we nog beter met jouw steun. Die steun komt met twee voor de prijs van één, want onze sponsor matcht jouw donatie. Geef jij ons vijf euro? Dan ontvangen wij een tientje.